Liebster Jesu

Duur van het programma

90 min environ

Team : 17 musici

  • Les Muffatti
  • Caroline Weynants (soprano), Tomáš Král (baritone)

artistieke leiding

Les Muffatti

Contact

Les Muffatti

Emilie Menz
General Manager
+ 32 2 503 27 33
emilie@lesmuffatti.be
www.lesmuffatti.be

Johann Sebastian BACH, Liebster Jesu, mein Verlangen (BWV 32), Ouverture nr. 3 voor strijkensemble (BWV 1068a)
Christoph GRAUPNER, Wo willst du hin betrübte Seele (GWV 1155/09A), Concerto voor hobo (GWV 302, 313 of 324)

Liebster Jesu, mein Verlangen BWV 32 (1726) komt uit de derde cantatebundel die Johann Sebastian Bach in Leipzig schreef. De cantate is opgebouwd als een dialogus tussen de stem van Christus en de Ziel, een in Bachs tijd erg populaire vorm die al sinds de XVIIe eeuw in zwang was.

De eerste aria, die veel weg heeft van een traag deel uit een hoboconcerto, is van een uitzonderlijke schoonheid. De dialoog is een parafrase van het verhaal van Jezus in de Tempel en wordt ingeleid door drie solistische aria’s. Pas in het tweede deel van de cantate ontspint zich een gedachtewisseling tussen beide personages. Het thema van God die zich afkeert en troost, zorgt voor een spanningsveld dat de hele cantate overspant.

In zijn carrière heeft Bach ongeveer tien keer een beroep gedaan op librettist Georg Christian Lehms. Die was hofcomponist en vooral ook bibliothecaris aan het hof van Darmstadt en schreef het gros van de cantateteksten van Christoph Graupner, de belangrijkste musicus aan dat hof. Van de 1400 cantates die van Graupner zijn overgeleverd (een absoluut record) is Wo willst du hin betrübte Seele uit 1709 wellicht het meest geschikt om samen met Bachs cantate te worden uitgevoerd. Niet alleen is de bezetting exact dezelfde; ook op inhoudelijk vlak vertonen beide werken een grote verwantschap, aangezien Jezus en de Ziel ook hier met elkaar in dialoog gaan.

Als omkadering voor beide cantates fungeren een hoboconcerto van Graupner en de derde orkestsuite van Bach, in de (wellicht oorspronkelijke) versie voor strijkensemble.