Introductie

In 1996 gaat een groep jonge Brusselse muzikanten de uitdaging aan om samen in een collectief muzikaal en professioneel avontuur te stappen. Ze richten een barokorkest op.

Een credo: het plezier om samen, in een open en eerlijke sfeer, met een nieuwsgierige blik te musiceren; de vreugde om klassieke muziek met onze tijdgenoten te delen en oude muziek voor iedereen te ontsluiten.

Een tweevoudig doel: meesterwerken van bekende componisten uitlichten; ongekende pareltjes uit het muzikale patrimonium aan het licht brengen door diepgaand musicologisch onderzoek, bronnenonderzoek en organologische studie.

Onze intentie: een genuanceerd tafereel voor te stellen, met de kleuren van het tijdperk; het principe van “circulatie” in eer te herstellen, een fenomeen dat de kunsten en de muziek in Europa toen bepaalde. Op die manier ontwikkelen we programma’s die nu eens de invloed van de Italiaanse op de Engelse muziek aantoont («Italian Craze»), dan weer een bepaald instrument in de kijker zet (chalumeau, orgel), een universeel thema («Cosmos», «Odes aux forces de la nature») of een stad belicht («Mater Dolorosa en de Napolitaanse barok»), een componist of een pas ontdekt pareltje centraal stelt.

Onze middelen: de geïnformeerde historische uitvoeringspraktijk en hun uiterst verzorgde opnamecatalogus. De discografie van Les Muffatti telt vandaag acht opnames, allemaal door de pers unaniem lof toegezwaaid. Hun opname van Reinhard Keisers Brockes-Passion i.s.m. Vox Luminis uit 2014, heeft drie belangrijke Belgische prijzen gekregen: de Klara Muziekprijs voor Beste Klassieke cd, de Caecilia-prijs van de Vereniging van Belgische Muziekpers en de Octave van musique classique. Hun laatste opname, J. S. Bach – Concertos for Organ and Strings, bevat concerto’s voor orgel en strijkers, geconstrueerd door Bart Jacobs. Sinds zijn uitkomen in februari 2019 heeft deze cd talloze prijzen gewonnen, waaronder de Klara Beste Klassieke cd van het jaar, de Diapason d’Or de l’Année, Het Gouden Label of Luister 10, en werd als CD des Monats bij Toccata genoemd.

De naam van het orkest verwijst naar Georg Muffat (1653-1704), componist en wereldburger. Hij was een onbetwistbare bron voor de vroege geschiedenis van het orkest. Muffat was namelijk een van de eersten om de voornaamste karakteristieke verschillen van de Franse en Italiaanse stijl heel gedetailleerd te bepalen. De eerste opname van het ensemble is aan deze componist gewijd

Artistieke leiding : tijdens de projecten is de artistieke leiding in handen van de concertmeester, een  solist of een gastdirigent. De dagelijkse werking wordt gedragen door drie muzikanten uit het orkest. Zij leggen de grote artistieke lijnen vast en tekenen de krijtlijnen voor een orkest waarin elke muzikant een onmisbare schakel is en zijn hoogst persoonlijke bijdrage levert.

In de lijn van de toenmalige schilderswerkplaatsen, wil Les Muffatti een onderzoekslabo voorstellen, een pool van synergieën, met een grote openheid naar de stad, naar Europa en naar iedereen die hun pad kruist.

Onze geschiedenis

1995

Studenten van het Brusselse conservatorium verenigen zich om onder begeleiding van specialisten samen te werken rond het barokrepertoire.

1996

Ze geven hun eerste concert. Op het programma: voornamelijk muziek van Georg Muffat.

1999

Van dan af trekken ze vier jaar lang elke zomer naar het Zuiden van Frankrijk. Ze stellen er een programma samen en geven een concert ter plaatse. Ze spelen tijdens folkloristische feesten in de straten.

2000

Het ensemble viert zijn vijfde verjaardag met een groot concert in Brussel.

2003

Peter Van Heyghen – een ervaren musicus, zanger en blokfluitist en een professor aan het conservatorium met een blijvende belangstelling voor repertoires en een passie voor de historische uitvoeringspraktijk – is hun coach tijdens een project. Bij deze ontmoeting vliegen de vonken over. Ze verbinden hun lot met elkaar.

 

2004

Les Muffatti geven hun eerste concert op oude instrumenten onder leiding van hun nieuwe vaste dirigent en artistiek directeur Peter Van Heyghen. Van dan af positioneren ze zich als professioneel ensemble.

2005

De opname van een eerste cd gewijd aan Armonico Tributo van Georg Muffat voor het label Ramée.

2005-2014

Onder leiding van Peter Van Heyghen treden ze op in heel Europa en maken ze zeven cd-opnames.

2012

Een eerste project met het ensemble Vox Luminis: de Brockes-Passion van Reinhard Keiser, met een cd-opname als bekroning.

2014

Peter Van Heyghen neemt niet langer de permanente leiding van het ensemble op zich, maar blijft een bevoorrecht medewerker. Les Muffatti kiezen een nieuwe invulling voor hun artistiek project.

2015

De opname van de Brockes-Passion van Reinhard Keiser samen met Vox Luminis kaapt verschillende prijzen weg: de Octave de la musique classique, de Caeciliaprijs en de Klara-cd van het jaar.

2015

Les Muffatti geven hun eerste concert zonder dirigent sinds meer dan tien jaar. Het wordt een groot succes!

2016

Hun zevende cd Arie per la Cuzzoni met de Frans-Marokkaanse sopraan Hasnaa Bennani verschijnt in januari. Hij wordt heel warm onthaald door het publiek en de muziekpers.

 

2017

Les Muffatti krijgen het Telemann-label tijdens het 250e sterfjaar van de componist.

Word vriend van Les Muffatti

Sluit u dan aan bij onze Vriendenkring en deel nog veel meer fijne momenten met ons. Door “Vriend van Les Muffatti” te worden, draagt u bij aan de ontwikkeling van ons artistiek project en de uitstraling van onze savoir-faire. Door ons financieel te steunen bent u er bovendien zeker van dat u geen enkel belangrijk evenement van Les Muffatti zal missen en kan u genieten van bevoorrechte momenten in ons gezelschap. Naargelang de gekozen formule, kan u genieten van de volgende voordelen: vrijkaarten voor concerten, gratis CD’s, uitnodigingen voor open repetities, ontmoetingen met de muzikanten, een bezoek achter de schermen, etc.

Contacteer ons om meer informatie te krijgen over de verschillende formulas om ons te steunen.

De musici

Corentin
Dellicour

Cello

Fotogalerij

Videos'