Wind in de rieten

Duur van het programma

35' + 35' = 70 min

Team : 15 musici

  • Les Muffatti
  • Nicola Boud, Ernst Schlader

artistieke leiding

Les Muffatti

Contact

Les Muffatti

Adi Chesson
General Manager
+32 2 227 46 72
adi@lesmuffatti.be
www.lesmuffatti.be

Christoph GRAUPNER (1683-1760), Concerto voor twee chalumeaux (alt en bas), strijkers en basso continuo in C Groot (GWV 303) Ouverture voor strijker en basso continuo en E mill -klein (GWV 429)
Johann Fiedrich FASCH (1688-1758), Concerto voor chalumeau soprano, strijkers en basso continuo en H moll Groot (FWV L:B1)
Georg Philipp TELEMANN (1681-1767), Concerto voor twee chalumeaux (alt en tenor), strijkers en basso continuo in D klein (TWV 52:d1), Suite La Bizarre voor strijkers en basso continuo in G Groot (TWV 55 :G2)

Ondanks het feit dat ze dezelfde etymologie hebben (rietpen), zijn de schalmei en de chalumeau twee verschillende instrumenten. De schalmei hoort tot de familie van de hobo, de chalumeau is een van de directe voorlopers van de klarinet.  

Hoewel de chalumeau een beperkt toonbereik heeft, kende dit instrument een groot succes tussen 1700 en 1740. Rameau, Caldara, Steffani, Vivaldi en vele anderen waren enthousiast over de mooie klank. Het instrument werd dan ook in vele werken gebruikt, tot het vervangen werd door de klarinet.

Eén van de componisten die zich liet verleiden door de chalumeau is Christoph Graupner, die vandaag merkwaardig genoeg beter bekend is bij musicologen dan bij muziekliefhebbers en muzikanten. Nochtans zijn Graupners talent, de omvang van zijn repertoire en de uitstekende reputatie die hij tijdens zijn leven genoot, erg uitzonderlijk. Johann Friedrich Fash en Georg Philipp Telemann, twee van zijn tijdgenoten, werden ook bekoord door de fluwelen klank van de chalumeau en maakten er gebruik van in enkele van hun werken.

Les Muffatti, die voor de gelegenheid samenwerken met de internationaal gerenommeerde klarinettiste Nicola Boud, stellen een programma voor waarin deze deels vergeten componisten en dit onbekende instrument centraal staan. Ze presenteren een heus familieportret van de chalumeau: sopraan, alt, tenor en bas komen allemaal aan bod.